Fjorton South Summit School District fotbollsspelare har disciplinerat för att använda vape produkter på skolbussar när de reser till och från fotbollsmatcher. Även om Wildcats var 2018 State Champions, det är lite tuffare att få tillräckligt med spelare på fältet som ett resultat av incidenten.

Förutom avstängning från spel, medlemmarna i fotbollslaget tilldelades att delta i program som tar itu med farorna med vaping. South Summit School District intendent Shad Sorenson säger i det förflutna, kan eleverna ha stängts av från skolan för överträdelsen. Istället använder de en reparativ rättsmodell, så studenten har en chans att göra saker rätt.

“Några av de saker som har hänt är de studenter har avslutat en vaping Awareness paket. De har deltagit i seminarier med tränaren för att prata med våra yngre elever om farorna med vaping och varför göra det i unga år är inte en klok sak att göra. De har haft möjligheter att arbeta med våra skol rådgivare och Skolpsykolog. Och återigen, vi är i branschen för att utbilda studenter. Vi är inte i branschen att försumma problem eller blunda. “

När videon först kom till skolans administratörer, gav rektor eleverna 24 timmar att vända sig i. Han sa att han skulle arbeta med dem genom användning av reparativ rättvisa modell sanktionerad av staten, som kräver en avstängning av två spel. För dem som inte kommit fram, säger Sörenson att de var avstängda från laget för resten av säsongen. Han säger att deras distrikt vision uttalande värden individer och förbereder dem för framgång, och att elever och föräldrar känner till regler och förväntningar från början av säsongen. Genom att inte följa igenom, säger han att de gör en otjänst för barnet.

Tidigare i år, säger Sörenson en elev var på sjukhus på grund av vaping. Det är vanligt att eleverna tror att vaping inte är farligt eller skadligt, men som Sorenson förklarar:

“Den skrämmande sak för mig är att det fanns oidentifierade ämnen i den vape att den studerande används. Men bara att en incident hjälper oss att se att vi inte vet vad exakt är i dessa patroner, någonsin.

Utbilda yngre barn är en del av deras förebyggande program. Rektorer och rådgivare kommunicerar regelbundet med föräldrar och elever för att informera om frågan. Sörenson säger familjer har en roll i förebyggande insatser. Han tror att föräldrarna måste ta ansvar.

Som jag nämnde tidigare, vi hade en församling med Middle School och några av dessa studenter idrottare och deras tränare gick över och i princip ägde upp till, du vet vad, det började här, stoppa det nu lite av en sak. Och så, vi är bara vidta alla dessa försiktighetsåtgärder och för mig familjerna måste ta ett verkligt ägarskap i detta. “

Sorenson säger att använda vape detektorer är en av de försiktighetsåtgärder de överväger. Han påpekar att enheterna blir manipulerade med lätthet. Det inte iväg ett larm, så att identifiera en skyldige kan vara svårt.

“Du måste få det textmeddelande och komma ner till toaletten innan den studenten har lämnat. Och om det finns flera studenter i toaletten, gör det svårt att identifiera vem det var att iväg som vape detektor. Vi är inte diskontering. Vi är bara titta på alla för-och nackdelar. Som jag har forskat det, en av de saker som jag finner är att de som använder vape detektorer, det bara skjuter problemet någon annanstans. “

I september, centra för sjukdomskontroll hävdade en av fyra tonåringar nationellt har använt vape produkter under den senaste månaden. Sorenson säger att de kommer att fortsätta att utforska de bästa sätten att skoldistrikt kan få information till föräldrar och elever och proaktivt ta itu med vad som har kallats en epidemi av tonårs vaping.